İsmi uzun, tadı harika bir makarna tarifi. Tatlı patatesli glütensiz filizlendirilmiş kırmızı mercimek makarnası hem çok lezzetli hem çok sağlıklı hem de glütensiz ve vegan! Daha ne olsun?
Glütensiz besleniyorsanız filizlendirilmiş bakliyat makarnalarını daha önce görmüşsünüzdür. İçerikleri çok sağlıklı ve doyurucu olsalar da tatları alışık olduğumuz makarnalar gibi değil. Az piştiğinde ağızda kumlu gibi bir doku bırakıyor. Sossuz yemek ise çok zor çünkü tadı oldukça yavan. Sadece tuz ve zeytinyağı da bu yavanlığı bastırmıyor.
Şu an dizimle alakalı bir problem yaşadığım için pratik tarifler arıyorum. Saatlerce ayakta durup mutfakta tezgah, masa, raflar arasında gidip gelemiyorum. O yüzden evdeki malzemelerle oldukça pratik bir tarif oldu. Filizlendirilmiş mercimek makarnanız varsa ve nasıl hem lezzetli hem de daha besleyici hale getiririm diye soruyorsanız deneyebilirsiniz.
Tatlı patatesiniz yoksa havuç, kabak, soğan gibi sebzeler de kullanabilirsiniz. Ben tatlı patatesi çok sevdiğim için mutlaka evde oluyor. Normalde fırında pişiriyorum ama bu sefer farklılık olsun istedim. Bu arada kullandığım tatlı patates turuncu olanlardan. Bazı yerlerde “yam” diye geçen mor ya da krem rengi tatlı patatesler de olabiliyor. Benim kullandığım onlardan değil.
Bu turuncu tatlı patatesler pişmeden de yenebiliyormuş. Ben hiç denemedim ama pişmeden de yenebilen sebzelere karşı büyük ilgim var. Çünkü ne kadar pişireceğiniz tamamen size kalmış. Toksinleri uçsun, sindirilebilir hale gelsin diye belli ısılarda belirli sürelerde pişirmenize gerek yok.
Malzemeler
- 1 paket filizlendirilmiş kırmızı mercimek makarnası,
- 1 adet tatlı patates,
- Yarım su bardağı kurutulmuş domates,
- 4-5 diş sarımsak,
- 1 silme çay kaşığı zerdeçal,
- 1.5 tatlı kaşığı tuz,
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Üzeri için taze çekilmiş karabiber.
Malzemeler Hakkında
Bu makarnaları yaparken önce mercimekleri filizlendiriyorlarmış. Sonrasında düşük ısıda kurutup öğütüyorlarmış. Böylelikle besin değerlerini kaybetmiyormuş. Filizlendirme kısmı da zaten daha kolay öğütülmesiyle alakalı.
Bakliyatlar normal şartlarda tohumları korumak için belli “anti besinlere” sahipmiş. Bu maddeler sebebiyle biz bakliyat sindirirken hem zorlanıyor hem de içindeki vitamin-mineralleri tam olarak alamıyormuşuz.
Fakat bakliyatlar suda bekleyip filizlenmeye yani çoğalmak için harekete geçmeye başladığı zaman bu savunma maddeleri etkisiz hale geliyormuş. Biz de bu sayede kolayca sindirip yararlı içeriklerinden daha fazla faydalanabiliyoruz.
Tatlı patates ise tam bir A ve C vitamini kaynağı. Lif, vitaminler ve mineraller içeriyor. Antioksidan özelliği var, bu sayede vücudu serbest radikallerden koruyor. Beyin, bağırsak ve bağışıklık sistemi üzerinde pek çok faydası var. Ayrıca tadı çok güzel. Hem kendiniz hem çocuklarınız alerji ya da hastalık durumunuz yoksa rahat rahat tüketebilirsiniz. Ki bebeklere bile düşük alerji riski olduğu için tatlı patates öneriliyor.
Zerdeçal ve sarımsak da yine vücudu temizleyen çok faydalı gıdalar. Makarnamızın bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi, vücudumuzdaki enflamasyonu azaltması için onlardan da yararlanmak istedim.
Yapılışı

Malzemelerden bahsettim çünkü çok alışık olduğumuz şeyler değiller. Biraz da onları tanıyalım istedim. Şimdi tatlı patatesli glütensiz filizlendirilmiş kırmızı mercimek makarnası tarifimize geçebiliriz.
- Öncelikle bir tencereye su doldurun ve en yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
- Suyunuz ısınırken tatlı patatesinizi soyun. Sonrasında jülyen soyacakla ince ince kesin. Hedefimiz tatlı patatesi spagetti gibi bir hale getirmek. Artık soyacakla kesemediğiniz noktada kalan patatesi küçük küpler haline getirebilirsiniz.
- Vok tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup biraz ısıtın. Ardından tüm patatesleri tavaya alın. Birkaç dakika boyunca ısınmasını bekleyin. Sonra sesler geldikçe ara ara çevirin, yanmasınlar.
- Suyunuz kaynadıktan sonra içine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Ardından makarnalarınızı suyun içine bırakın, altını biraz kısın. Zamanlayıcınızı 5-6 dakikaya ayarlayın. Çok uzun süre ve çok yüksek ateşte pişerse makarnalar dağılabilir. Buna dikkat edin.
- Yarım bardak kurutulmuş domatesin üzerinde birkaç kaşık kaynayan makarna suyundan koyup yumuşatın.
- Kurutulmuş domatesler bardağın içinde yumuşarken 4-5 diş sarımsağı bıçağın yassı tarafıyla ezip ince ince dilimleyin.
- Domateslerinizi sudan çıkarıp ince ince dilimleyin ve tatlı patateslerin üzerine ilave edip karıştırmaya devam edin. Sonrasında sarımsakları, 1 silme çay kaşığı zerdeçalı ve 1.5 tatlı kaşığı tuzu da ilave edin. İyice karıştırın.
- Pişen makarnalarınızı süzün ve bir kenara alın. Son aşamada harçla makarnayı bir araya getireceğiz. İster suyunu boşalttıktan sonra makarna tenceresinde ister vokunuz genişse vok tavanızda devam edebilirsiniz.
- Sarımsakların kokusu çıkıp biraz kahverengileştikten sonra harcı makarnaların üzerine dökün. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin, orta ateşte birkaç dakika tüm malzemeleri karıştırın.
- Tabağa aldıktan sonra üzerine taze çekilmiş karabiber serpin.
Afiyet olsun!
Ben ertesi gün kalan makarnayı ısıtırken içine biraz daha zeytinyağı ilave ettim. Üzerine de çörek otu ve ay çekirdeği içi serptim. Öyle de gayet lezzetli oldu. Siz de isterseniz ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişlerden ekleyebilirsiniz.
Kısaca
Glütensiz ve vegan bir tarif arıyorsanız oldukça lezzetli ve besleyici bu tarifi deneyebilirsiniz. Üstelik çok kısa bir süre içerisinde hazır olduğu için açlık anlarınızda kurtarıcı da olabilir. Biz yanında bolca yeşil salatayla yedik.
Daha fazla glütensiz tarif için ilgili kategoriye göz atabilirsiniz. Tariflerin altındaki etiketlerden (vegan, süt ürünsüz, mayasız vs.) isteklerinize uygun daha fazla tarif bulabilirsiniz.
Bu tarifte makarnayı doğru pişirdiğinizden emin olun. Az pişip ağzınızda tuhaf bir tat bırakmasını ya da çok pişip harçla birleştiğinde dağılmasını istemiyoruz. 5 dakika piştikten sonra deneyebilirsiniz. Gerekirse 1 dakika daha pişirip sonra harçla karıştırabilirsiniz.
Tarifi daha da zenginleştirebilirsiniz. Mor soğan, havuç gibi sebzeler; ceviz gibi kuru yemişler ya da farklı baharatlar ilave edebilirsiniz. Hem protein (bakliyat) hem karbonhidrat (sebze) hem de yağ (zeytinyağı) içerdiği için oldukça dengeli bir tarif zaten.
Denerseniz yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın. Ekleme-çıkarma yaparsanız o versiyonları da yazabilirsiniz. Bir sonraki tarifte görüşmek üzere!