İstanbul’da çok sevdiğim bir mekan var: Leaf Co. Hem bitkilerle haşır neşir olabildiğiniz hem de çayınızı kahvenizi içebildiğiniz bir yer. Burada geçenlerde matcha ball denedim ve çok beğendim. Evde nasıl yapabilirim diye düşünürken aklıma bir anda bakliyatlar geldi.
Ne alaka diyebilirsiniz ama içindeki hamur o kadar güzel ve tatlıydı ki. Ben kukicha adı verilen yeşil çayı içerken tadını hep tatlı fasulyeye benzetirdim. O akşam da bir anda aklıma kuru fasulye geldi. Hemen çıkarıp ıslattım.
Fasulyeleri daha kolay sindirilsin ve faydası daha çok olsun diye 48 saat, 8 saatte bir suyunu değiştirerek buzdolabında beklettim. Bu sırada da çok beğendiğim bir baharatçı olan Hayfene‘den matcha ve vanilya özütü siparişi verdim.
Bu tarif glütensiz, şekersiz ve proteinli. Sağlıklı atıştırmalık istediğinizde deneyebileceğiniz değişik bir tarif. Spordan önce tüketmek için ideal. Matcha ve kakao kafein içerdiği için enerjinizi yükseltecektir. Fasulye de protein kaynaklarından olduğu için kaslarınızı korumanıza ve geliştirmenizde faydalı olacaktır. Kakaonun kaslara iyi gelen magnezyumun kaynağı olduğunu da hatırlatalım.
Daha pratik, lezzetli bir atıştırmalık için kakaolu hurmalı topçuklara da bakabilirsiniz. Onda protein miktarı daha az ama yine enerjiye ihtiyaç duyduğunuz ve tatlı yemek istediğiniz zamanlarda 10 dakika içinde hazırlayıp yiyebilirsiniz.
Bu tarifte damak tadınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz elbette. Aşağıdaki notlar bölümünde önerilerimi ve kendi deneyimlerimi paylaşıyorum. Tarife geçmeden önce oraya da bir göz gezdirebilirsiniz.
Ama şimdi lafı daha fazla uzatmadan matcha ball tarifimize bakalım.
Malzemeler
- 1.5 su bardağı haşlanmış fasulye
- 1 yemek kaşığı matcha
- 2 paket bitter çikolata
- 5 adet hurma
- 10 adet badem
- Yarım su bardağı turna yemişi
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- Süslemek için Hindistan cevizi rendesi
Protein Matcha Ball Yapılışı

- İlk olarak 5 adet hurmayı sıcak suya koyun. 5 dakika kadar yumuşasınlar.
- Bir yandan da su ısıttığınız bir kabın üzerine kase yerleştirin ve kasenin içine 1 paket çikolatayı elinizle kırarak koyun. Diğer çikolatanın da bir sırasını kenara alın. Kalan kısmını benmari usulü eritmek üzere kasenin içine alın.
- Ardından 10 adet bademi rondodan geçirin ve kenara alın. Çok ufalanmasınlar, biraz parçalanması yeterli. Eğer toplarınızı süslemek için fındık, fıstık vs. kullanmak isterseniz fasulyeleri çekmeden önce onları da ufalayıp kenara ayırabilirsiniz.
- Bademlerle işiniz bittikten sonra ayırdığınız 1 sıra çikolatayı da rondodan yardım alarak ufalayın. İsterseniz damla çikolata da kullanabilirsiniz. Damla çikolata kullanacaksanız bu çikolatayı da erimesi için kaseye ilave edebilirsiniz.
- Sonrasında 1.5 su bardağı haşlanmış fasulyeyi, çekirdeklerini çıkardığınız 5 hurmayı, 1 çay kaşığı vanilya özütünü, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağını rondoya koyun çekin.
- Ardından içine 1 yemek kaşığı matchayı da ekleyin ve homojen bir hamur kıvamına gelene kadar tekrar çekin.
- İyice karıştıysa matchalı fasulyeli hamurunuzu bir kaseye alabilirsiniz. Üzerine önceden çektiğiniz 10 bademi, yarım su bardağı turna yemişini ve damla çikolataları ya da 1 sırasını ayırıp çektiğiniz çikolatayı da ekleyin. Güzelce karıştırın.
- Karıştırdığınız hamurunuzu ceviz büyüklüğünde koparıp yuvarlayın. Elde ettiğiniz topları benmari usulü eriyen bitter çikolatanın içine atıp yuvarlayın sonra üzerine fırın kağıdı serdiğiniz bir tabağın üzerine alın. Yağlı kağıt sermezseniz toplarınızın altı tabağa yapışabilir.
- Çikolata tam donmadan üzerlerine Hindistan cevizi ya da file badem (ya da Antep fıstığı) serpin. Buzdolabına kaldırın. Buzdolabında birkaç saat dinlendikten sonra kıvamı daha iyi oturacaktır. Bu yüzden hemen yemenizi önermem.
Afiyet olsun!
Notlar
Ben bu topları hazırlarken %80 bitter çikolata kullandım ve bu yüzden dışı biraz acı oldu. Benim eliminasyon diyeti sürecim olduğu ve kakaoyu yeni eklediğim için bu böyle. Siz eliminasyon diyetinde değilseniz ya da çikolatayla/sütle bir alıp veremediğiniz yoksa sütlü çikolata bile kullanabilirsiniz. Ama çok tatlı olsun istemiyorsanız %50 bitter de iş görecektir.
%80 bitter kullanacaksanız hurma miktarını arttırıp fasulyeyi biraz azaltabilirsiniz. Böylelikle içi tatlı dışı acı, biraz daha dengeli olabilir. Ya da toplarınızı çikolataya tamamen bulamak yerine sadece üst kısmını bulayabilirsiniz. Belki sıvı çikolatayı üzerine gezdirebilirsiniz.
Toplarınızı çikolataya buladıktan sonra fırın kağıdı kullanmanız önemli. Doğrudan tabağa koyarsanız alt kısmı tabağa yapışacaktır. Sadece üst kısmına çikolata sürerseniz buna ihtiyacınız kalmaz.
Turna yemişi yerine goji berry de kullanabilirsiniz. Leaf Co.’nun menüsünde goji berry yazıyordu ama bana turna yemişi yani cranbbery gibi geldiği için ondan koydum. Elinizde kalırsa turna yemişli kurabiye tarifine de göz atabilirsiniz. O da unsuz ve şekersiz bir kurabiye.
Tarifi bu şekliyle bir deneyin, memnun kalırsanız sonraki seferlerde matcha miktarıyla, çikolatanın derecesiyle ya da içine koyduğunuz kuru yemişlerle oynarsınız. Bademin yanıs sıra ceviz de koyabilirsiniz örneğin. Ya da kuru kayısıyı minik minik doğrayıp ondan da koyabilirsiniz. Bu tarife yakışacaktır.
Protein matcha ball tarifini denerseniz yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın. Kendi püf noktalarınız veya önerileriniz olursa onları da beklerim. Bir sonraki tarifte görüşmek üzere!