Bugün eliminasyon diyetimin en sevdiğim öğününü, glütensiz yulaf kasesi tarifini paylaşacağım. Normalde ben yulaf kaseleri konusunda oldukça çekimserim. Bir çeşit kuru yemiş koyduysam ikincisini koymam. Bir meyve koyduysam ikincisini düşünmem bile. Ama 1.5-2 saat sonra midem kazınmaya başlar.
Bu glütensiz yulaf kasesi öyle bir tarif ki sizi saatlerce tok tutacağına eminim. Benim sabah kahvaltısından sonra öğleden sonra 4’te “Aa ben bugün acıkmadım” dediğim günler oldu. Elbette her gün böyle olmuyor ama yine de çok uzun süre tok tutuyor. Üstelik tadıyla tatmin de ediyor.
Benim eliminasyon diyetimde kakao ve yer fıstığı yok. Normalde lezzetli yulaf kasesi denince içinde yer fıstığı ve kakao olan tarifler hep akla geliyor. Bunda her ikisi de yok ama yine de tadı çok güzel. Hindistan cevizi yağı, tahin ve meyvelerden geliyor bu lezzet.
Siz de eliminasyon diyeti yapıyorsanız içeriği iki kez kontrol etmenizde fayda var. Çünkü sizin listenizde keten tohumu, badem, chia tohumu da yasak olabilir. Bazı meyveleri tüketmiyor olabilirsiniz. Bu içerikleri kendi tüketebildiğiniz alternatiflerle değiştirebilirsiniz.
Eliminasyon diyeti yapmıyorsanız daha da şanslısınız. Eşim diyet yapmıyor ama o da bu tarifi çok sevdiği için bana eşlik ediyor. Vegan sütleri sevmediği için onun kasesini laktozsuz inek sütüyle hazırlıyoruz. O bazen fıstık ezmesi de ekliyor. Siz de diyet konusunda rahatsanız dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
Normalde yulafın glüten içermediğini fakat paketleme aşamasında bulaşabildiğini söylüyorlar. Siz yine de glütensiz diyet yapıyorsanız dikkat edin. Glütenle ciddi bir derdiniz yoksa istediğiniz yulafı kullanabilirsiniz.
Vegan süt olarak ben şeker ilavesiz Hindistan cevizi sütü ya da badem sütü tercih ediyorum. Siz damak tadınıza göre istediğinizi kullanabilirsiniz. İçinde yulaf, badem ve Hindistan cevizi yağı olduğu için seçmek biraz zor. Ben markette hangisinin şekersizi varsa onu alıyorum çünkü evde yapmak beni biraz zorluyor.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı glütensiz yulaf ezmesi
- 1 su bardağı şeker ilavesiz vegan süt
- 3 yemek kaşığı tahin
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği içi
- 10 adet çiğ badem
- 1 adet muz
- 1 adet elma
- 2 yemek kaşığı chia tohumu
- 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu
Glütensiz Yulaf Kasesinin Yapılışı
- Bademin suda beklemişi sindirim sistemimiz için daha makbul olduğundan ben ilk olarak geceden 10 adet çiğ bademi suya koyarak başlıyorum.
- Sabah uyandığımda büyük bir kasenin içine ilk olarak 2 yemek kaşığı chia tohumu ve 1 su bardağı şekersiz vegan süt koyuyorum. Bu sayede ben diğer malzemelerle uğraşırken chialar şişiyor.
- Sütün içine 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, suda beklettiğim 10 adet çiğ badem ve 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği içi ekliyorum.
- Ardından 2 yemek kaşığı keten tohumunu blenderda öğütüyorum.
- Kaşığımın kurularla işi bitince ıslak malzemelere geçiyorum. Öncelikle 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını kaseme ekliyorum. Üzerine de 3 çorba kaşığı tahin koyuyorum. Bu aşamada iyice karıştırabilirsiniz. Aksi takdirde Hindistan cevizi yağı donup kitleler halinde ağza gelebiliyor.
- En son aşamada 1 muz ve 1 elmayı doğrayıp kaseye ekliyorum ve üzerine 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu serpiştiriyorum.
Afiyet olsun!
Notlarım
Bu tarif çok pratik ve kurtarıcı. Ben spora aç gideceksem evden çıkmadan önce tüm malzemeleri blendera koyup smoothie haline getiriyorum. Spor çıkışı yavaş yavaş içiyorum.
Sabah erkenden dışarıda işim varsa daha fazla uyumak için geceden hazırlıyorum. Sabah üzerine taze taze meyvelerini ekleyip Tchibo’dan aldığım kapaklı ve kaşıklı kabımla çantama koyuyorum. Canım ne zaman isterse çıkarıp yiyorum.
Daha süslü bir sunum hazırlamak isterseniz kabak çekirdeği, badem, meyve, tahin, yulaf, chia tohumu, keten tohumu gibi malzemelerin yarısını kasenin içine koyup kalan yarısıyla da üzerini süsleyebilirsiniz. Dilerseniz tarçın da serpebilirsiniz.
Ben bu örnekte muz ve elma kullandım fakat siz farklı meyveler tercih edebilirsiniz. Muz olmadığında 4 yemek kaşığı glütensiz yulaf ezmesi kullanabilirsiniz. 3 yemek kaşığı yaban mersini ve 1 elma, 10 adet hünnap ve 1 elma gibi farklı versiyonlar da var. Siz de iki porsiyon meyve olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Bu tarifi denerseniz yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın! İçerisine koyduğunuz farklı malzemelerden yakıştırdığınız olursa fikir olarak aşağıya yazabilirsiniz. Diğer glütensiz tarifler için bloguma bakabilirsiniz. Bir sonraki tarifte görüşmek üzere!