Biberiyeli Tohum Kraker Tarifi

Tohum kraker bol lifi ve antioksidanlarıyla harika bir ara öğün olsa da maalesef her yerde bulamıyorum. Bulsam da fiyatı hiç mantıklı gelmiyor. Bu yüzden elimden geldiğince evde yapıyorum. Daha önce seed cycling (tohum döngüsü) için ikili bir tarif paylaşmıştım.

Eğer siz de evinizde kendi tohum krakerlerinizi yapmak isterseniz bu tarifi deneyebilirsiniz. Çok fazla yapmak istemiyorsanız yarım ölçü kullanabilirsiniz, aşağıdaki malzemelerden bayağı bir kraker çıkıyor.

Bu tarz tariflerde yaptığınız şeyin kraker olup olmaması ne kadar ince yaydığınıza göre değişiyor. Eğer benim gibi üşenip kalın bırakırsanız daha yumuşak bir dokusu oluyor. Üşenmeyip, gerekirse iki tepsi kullanıp iyice ince bir şekilde yayarsanız kıtır kıtır oluyor.

Ben iki tepsi yapmaya üşendiğim için ortasını biraz kalın bıraktım. Kenarları kıtır kıtır, ortası yumuşak oldu. Hedefim akşam üzeri biraz enerji toplamak olduğu için problem etmedim.

Ben bu tarifte chia tohumu, keten tohumu, ay çekirdeği içi, kabak çekirdeği, susam gibi tohumlar kullandım. Siz sevmiyorsanız chia tohumunu çıkarabilirsiniz çünkü zaten içinde karışımı hamur kıvamına getirecek karnıyarık otu tozu da var. Ama karnıyarık otu tozunuz yoksa chia miktarını arttırarak kıvamını ayarlayabilirsiniz.

Biberiyeli Tohum Kraker için Malzemeler

  • 1 su bardağı ay çekirdeği,
  • Yarım su bardağı kabak çekirdeği,
  • Yarım çay bardağı susam,
  • Yarım su bardağı keten tohumu,
  • 3 yemek kaşığı chia tohumu,
  • 2 yemek kaşığı karnıyarık otu tozu,
  • 2 yemek kaşığı kuru biberiye,
  • Yarım tatlı kaşığı tuz,
  • 2 su bardağı oda sıcaklığında içme suyu.

Biberiyeli Tohum Kraker Nasıl Yapılır?

biberiyeli-tohum-kraker-yapilisi
  • Öncelikle büyük bir kabın içinde 1 su bardağı ay çekirdeği içi, yarım su bardağı kabak çekirdeği, yarım çay bardağı susam, yardım su bardağı keten tohumu, 3 yemek kaşığı chia tohumu, 2 yemek kaşığı karnıyarık otu tozu, 2 yemek kaşığı kuru biberiye, yarım tatlı kaşığı tuzu iyice karıştırın.
  • Sonra kuru karışımın üzerine 2 su bardağı içme suyunu yavaş yavaş, karıştırırarak dökün. Son olarak tekrar karıştırın ve 20-25 dakika bekletin. Karışım jölemsi bir kıvam alacak.
  • Fırınınızın ısınma hızına göre 15. dakikada fırını açın, 150°C’ye ayarlayın.
  • Karışımınız hazır olunca fırın tepsinizi alın (ya da tepsilerinizi) üzerine yağlı kağıt serin. Yağlı kağıdın üzerine karışımı dökün. Bir yemek kaşığının tersiyle iyice yaydırın. Kalın olursa ikinci tepsiye geçebilirsiniz.
  • 2-3 mm kalınlıkta yayabilirsiniz. Ne kadar ince yayarsanız o kadar kıtır olur. Yayma işiniz bitince önceden ısıttığınız fırına koyun.
  • Yarım saat pişirin. Yarım saat bitince fırını açın, krakerlerinizin üzerine pizza bıçağıyla çizikler atın. İstediğiniz şekilde çizebilirsiniz kare kare ya da baklava dilimi en kolayı.
  • Çizikleri attıktan sonra yarım saat daha pişirin. Toplamda 1 saatin sonunda biberiyeli tohum krakeriniz hazır. Afiyet olsun!

Notlar

Biberiyeli tohum kraker tarifi glütensiz ve vegan. Üstelik keten tohumu ve chia tohumu sayesinde omega 3 kaynağı. Kısıtlı bir diyet izliyorsanız bu küçük krakerlerin pek çok faydasından yararlanabilirsiniz.

Daha fazla glütensiz tarif için sitedeki diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Ay çekirdeği E vitamini, çinko ve selenyum içeriyor. Lifi oranı da yüksek. Kabak çekirdeğinde ise K vitamini, çinko ve antioksidanlar öne çıkıyor. Keten tohumu, veganlar için en kaliteli omega 3 kaynaklarından biri. Chia tohumu da veganlar için oldukça önemli çünkü o da kalsiyum ve omega 3 içeriyor. Hayvansal sütlerin yerine chia tohumu koyarak kalsiyum alabilirsiniz. Susam da fosfor, selenyum ve demir kaynağı.

Son olarak biberiye de iyi bir antioksidan. Tabii ki siz biberiye yerine başka baharatlar da koyabilirsiniz. Çörekotunu seviyorsanız biraz çörekotu da ekleyebilirsiniz. Fazlası acılık yapabilir.

Bu tarifi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Tadını sevdiğiniz, faydasını almak istediğiniz tohumları kaseye koyup üzerine biraz karnıyarık otu tozu ve su ekleyip bekletebilirsiniz. Sonrasında da yine 150-160°C’lik fırında 1 saat kadar pişirebilirsiniz.

Kendi deneyimlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum olarak bırakabilirsiniz. Başka bir tarifte görüşmek üzere!

Yorum yapın